Fòrum
Fils
Marc Verdaguer 11-04-2010 - 11:26:59
Algunes impressions més sobre La Font d'en Titus
Fa pocs dies varem tenir algunes reunions sobre el contenciós de La Font d’en Titus entre els ajuntaments de Calldetenes i Sant Julià. Varem estar a l’Ajuntament de Sant Julià amb representants de totes les forces polítiques dels dos ajuntaments. Finalment la darrera reunió la varem tenir el divendres 05 de març amb la visita de diferents membres de la Direcció General d’Administració Local (a partir d’ara DGAL), entre ells el Director, Sr. Bassaganya, i el Sots-Director, el Sr. Martínez, entre d’altres. En aquesta reunió se’ns va fer saber que, per part de la DGAL, s’havia acabat la seva actuació de mediació i que donaven aquest tema per tancat. Amb paraules del mateix Bassaganya, “després de 12 reunions ja s’havien gastat massa recursos i energies” i que no havien servit per acostar les posicions. Aquesta informació del Director de la DGAL no coincideix massa amb la darrera sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en la qual s’acusava al nostre ajuntament de conducte temerària, de fer un abús de la justícia interposant contínuament nous contenciosos i de no presentar-se ni fer res per ajudar que el conflicte es resolgués pacíficament. Es pot veure la sentència en el següent enllaç: http://www.calldetenes.info/info/sentencia.pdf

El conflicte de La Font d’en Titus és tan enrevessat, i hi ha tants contenciosos oberts, que fins i tot els mateixos alcaldes no saben en quin lloc es troben de la justícia alguns d’aquests contenciosos. Aquest fet, que vaig poder constatar en una de les reunions, vol dir que ara mateix els que coneixen més bé com està tot plegat són els advocats d’una i altra banda.

En alguns moments d’aquests anys hi ha hagut alguns acords, prova d’aquest fet és que el mateix alcalde de Sant Julià va firmar uns anys endarrere un document per tal que el de Calldetenes pogués vendre una parcel·la. A banda però de fets puntuals, com aquest, el principi d’acord que hauria de portar a solucionar definitivament el contenciós sembla que només sigui accessible per mitjà d’una sentència d’algun Tribunal Superior que es pronunciï. Des del meu punt de vista, que naturalment no és el punt de vista de tot el grup de CiU Calldetenes, no s’han de buscar culpables d’aquesta situació a un o altre ajuntament, ja que segur que els dos tenen part de culpa, sinó que s’han de buscar noves alternatives. Si després de tants anys els dos alcaldes no s’han posat d’acord potser és moment de que es busqui arribar a una solució de consens entre tots, amb totes les forces polítiques dels dos ajuntaments. Després de tants anys es podria entendre que molts dels implicats des del començament prefereixin esperar una sentència d’un jutge que digui quina és la quantitat a pagar per part de Sant Julià i sota quins conceptes. Si això passés cap dels partits que estem a l’oposició, tant a Calldetenes com a Sant Julià en podríem treure un benefici polític ja que la xifra hauria vingut donada per un “àrbitre” extern amb prou poder per fer-ho. Això de ben segur que pot ser interessant pels actuals equips de govern. De totes maneres amb la nostra proposta d’involucrar-hi tots els partits polítics dels dos pobles també s’aconseguiria el mateix fet: cap partit polític en podria treure un rendiment electoral ja que la solució hauria de ser de consens entre tots els grups municipals.

No ens enganyem, si abaixem els braços i deixem de lluitar –com ha fet la DGAL- els que hi surten perdent no són els Ajuntaments d’un i altre poble, sinó que són els ciutadans dels dos pobles. D’acord al què se’ns va fer saber a la primera reunió a Sant Julià, durant tots aquests anys, l’Ajuntament de Sant Julià s’ha gastat aproximadament uns 60.000 € en advocats i això que ells només han interposat un contenciós dels molts que hi hagut. La part atacant ha estat l’Ajuntament de Calldetenes que és la que ha interposat la majoria dels contenciosos. Jo no sóc ningú per a jutjar si encertadament o desencertadament, però el què està clar és que les nostres despeses en advocats per tots aquests contenciosos d’aquest litigi són possiblement molt més elevades que els 60.000 € que fins ara s’ha gastat Sant Julià. Hem demanat aquesta xifra a l’Ajuntament de Calldetenes. Estem en el nostre dret de saber-ho com a actuals regidors de l’Ajuntament. Si fem cas al què ha passat amb una de les nostres anteriors sol·licituds –demanar l’estat d’execució del pressupost- difícilment se’ns donarà a conèixer aquesta informació.

Mentre els dos ajuntaments no negociïn i vulguin esperar una sentència externa, que encara pot tardar molt a arribar, els habitants dels dos pobles anem contribuint a la despesa en els advocats que defensen la causa de cada poble. Us imagineu per un moment les coses que ens convenen millorar a nivell de poble i que podríem fer amb els diners que ens hem gastat en advocats? Millorar totes aquestes bombetes de l’enllumenat del poble que a la nit s’encenen i s’apaguen, repintar els passos de vianants que estan molt esborrats, invertir en l’educació dels més petits, millorar els serveis socials, etc. Moltes d’aquestes coses no les podrem fer perquè ens gastem els diners en advocats perquè no estem disposats a negociar. Si convé, per arribar a un acord, nosaltres anirem a moltes més de 12 reunions sense por a gastar “massa recursos i energies”. Perquè mentre no hi hagi acord els recursos que es gasten són els de la gent del poble que de ben segur són els que voldrien arribar a una solució el més ràpid possible.

El que demanaria a la gent que sent el seu poble, tant de Calldetenes com de Sant Julià, és que cada vegada que es trobin amb un càrrec públic del seu ajuntament els demanin “Jo vull negociar, i tu ja negocies?”
Nosaltres volem negociar.
  251:0
Grup Municipal de Convergència de Calldetenes