Frum
Fils
Pere Vinyeta 06-08-2008 - 03:09:00
La gesti financera municipal

Romanent de tresoreriaEls ajuntaments i les empreses tenen un nexe comú; han de gestionar correctament els recursos econòmics. Això, per extensió, és vàlid per tota mena d'agrupacions humanes; una família, una escola, una ONG, un grup d'esplai, una nació, una regió, un estat o un continent no n'estan pas exempts.

Pensar que un ajuntament, contràriament a una empresa, no ha de guanyar diners és una simplificació. Una societat anònima anomena “beneficis” als resultats positius d'explotació però una cooperativa ho anomena “excedents”. L'origen és el mateix i només en varia llur aplicació. Tota empresa -en el sentit més genèric del mot- te el deure d'aprofitar els períodes de creixement econòmic per consolidar la seva situació financera de cara a eventuals períodes de crisi.

En resum i en el cas del nostre ajuntament, la gran majoria d'ells assoliran el període de recessió amb excedents a les seves arques mentre que d'altres hauran d'enfrontar-se a la crisi amb situació deficitària. Ningú no s'escaparà de les conseqüències.

És per això que em permeto convidar tothom a un debat seriós sobre les finances municipals a aquest fòrum, de la mateixa manera i amb el mateix esperit que una família seu al voltant de la taula per parlar obertament i sincera de les accions a prendre davant d'un futur incert. Fer-ho demà pot ser massa tard i tancar els ulls pot esdevenir una greu conculcació de les nostres obligacions com a membres d'una comunitat.

  159:0
JPP 06-08-2008 - 20:06:35
Re: La gesti financera municipal
Benvolgut Pere,

Em sembla fantstica l idea d encetar un debat sobre la gesti/situaci financera del ajuntament, un tema sobre el que crec que ja hem fet algunes aproximacions en la poca electoral, quan ambds fiem aportacions al frum Osona.com, i que he tractat de manera parcial en el bloc UnXicdeTot , entre molts altres temes que el meu entendre tamb son d inters municipal, i als que ja em vas deixar clar que no deixaries resposta.

Crec recordar que els motius que vas anunciar varen ser que no vaig donar-te les gracies per una aportaci teva, tampoc vaig donar resposta a una altre, i finalment els links del bloc als canals de TV o radio no eren del teu gust, defecte que grcies a la teva aportaci he intentat solucionar. En el fons penso que el motiu principal de que no mantinguessis les teves aportacions, es que no et va agradar alguna de les meves opinions, ja que els altres motius els vaig trobar poc slids, i en tot cas tindria que pensar que en les meves exposicions, no he estat capa d atreure la teva atenci, sobre temes que crec que tamb son importants. De totes maneres, oblidem l historia.

M agrada l idea d un debat tranquil, similar al que una famlia pot tenir al voltant d una taula. Per aix em permeto comenar preguntant qui seran els convidats. Est clar que en principi els possibles alies que intervinguin, ho faran a ttol personal, per quan parlis tu, o en Marc Verdaguer, o en Josep Maria Brachs , ho fareu a ttol personal o en nom de CiU, Com sabrem de qui es l opini ??. Crec que la pregunta te una certa lgica, ja que en un frum d aquest estil, es bo diferenciar en quin moment les opinions son del partit.

Per altre banda, permetem que continu penjant algunes de les meves opinions al bloc UnXicdeTot, tot enganxant el link al vostre frum. A ms dels motius que ja he comentat en diverses ocasions, ho faig tamb perqu d aquesta manera els meus comentaris arriben de manera automtica a gent que pels motius que sigui, potser que no segueixin aquest frum. No crec que tinguis cap dels inconvenients que vas manifestar en altres temps, ja que veig que actualment tu fas poc mes o menys el mateix, publicant els links del frum de CiU a Osona.com, cosa que em sembla fantstica, ja que aix tots plegats n ampliem la difusi.

Per ltim dir-te que m agradaria que aquest debat realment fos un debat familiar, mirant endavant, i que no es converts en una proclama continuada demanant la dimissi del actual alcalde i del equip de govern, cosa que al meu modest entendre, a sigut la tnica de la majoria dels teus escrita a Osona.com. Et prego que mirem endavant i que procurem fer propostes en positiu, i que l objectiu principal sigui obtenir millores per Calldetenes mes que ser destructiu amb l actual equip de govern del ajuntament. Tamb confio que si alg del equip de govern les llegeix, al menys les tingui en consideraci.

Dit tot aix, t adjunto el link a la meva visi actual de la situaci. Des de el Novembre passat que vaig fer la meva primera aportaci sobre aquest tema, i al que he anat fent algunes modestes aportacions al llarg d aquets mesos, faig un petit resum de quina es la meva visi. Espero que la meva poca practica en l s del vostre frum, permeti que els links funcionin a la perfecci, per si de cas adjunto tamb laURL. ( http://unxicdetot-jpp.blogspot.com/2008/08/en-diferents-ocasions-he-penjat-escrits.html ) , i aix en cas de que no funcioni, es podr fer un tallar i enganxar per accedir-hi, si es que desprs d aquest rotllo, alg te la pacincia suficient per fer-ho.

Salutacions cordials

PD. acabo de confirmar que en el meu ordinador no surten les opcions per afegir imatges o posar links.
  161:159
Pere Vinyeta 06-08-2008 - 20:35:46
Re: La gesti financera municipal

Benvolgut JPP,

Ara he de sortir però només volia agrair-te la teva resposta. Potser si que en algun moment vaig ser massa visceral i et demano perdó si vaig caure en la incorrecció.

I, com que sóc administrador d'aquest fòrum, m'he permès arreglar el tema dels salts de línia i del link. Segurament si no et surt l'icona "Word" deu ser per que el teu ordinador (o el teu ISP) te emmagatzemada al buffer la versió anterior del fòrum. Proposo que premis Control-F5 per forçar l'actualització des del server.

I només afegir (després o demà ja donaré resposta al tema del fil) que sempre he trobat molt i molt ben elaborades les teves aportacions. Si no recordo malament vaig reconèixer que aprenia molt llegint-te i així és; el teu blog el visito a cada link que poses al Fòrum Pobles.

Afectuosament,

Pere

  162:161
Pere Vinyeta 01-10-2008 - 12:03:37
Re: La gesti financera municipal

Benvolgut JPP,

En primer lloc, sento molt haver trigat tant en seguir aquest fil; crec que l'evolució de l'economia tant a nivell mundial com a nivell nacional i municipal estan modificant les circumstàncies dia a dia i, malauradament, a pitjor.

Abans d'ahir es va celebrar un ple ordinari al nostre Ajuntament. L'alcalde Mas ja ens va anunciar que s'havia rebut l'informe de la Diputació que posarà ordre a les finances municipals. Com de costum, va haver-hi ambigüitat quant al nom de l'informe... és una auditoria com l'alcalde ha acceptat reiteradament en anteriors plens? és simplement un pla de sanejament?

Com ve sabem tots, no és el mateix una acció de la Diputació en qualitat d'assessor de municipis que una auditoria on, per definició, hi ha d'haver una absoluta independència i neutralitat de l'ens auditor respecte de l'ens auditat. Aquí, el nom sí que fa la cosa.

Fa ara tres mesos i en una anterior sessió plenària ordinària vaig acusar a l'equip de govern de mala gestió dels recursos financers; vaig avalar la meva acusació tot presentant als regidors i al públic present el mateix gràfic que encapçala aquest fil.

Resulta que un ajuntament -el nostre- que pateix una greu situació deficitària ens assegura que ja ha rebut fa una setmana l'esperat informe/auditoria i sorprenentment ens diu el seu alcalde-president que encara no l'han pogut avaluar. La única cosa que ens assegura és que els impostos poden pujar fins un 10%.

Vaja; el missatge de l'alcalde ve a ser "durant els anys de creixement no hem fet una reserva de recursos generats atípicament per la construcció i, conseqüentment, ara haurem d'assumir préstecs fins al màxim legal, haurem d'alienar actius municipals i, com que tot això no serà suficient, haurem d'augmentar els impostos als calldetenencs molt per damunt de l'IPC".

Sincerament, m'hauria agradat haver errat amb la meva apreciació quant a la valoració negativa de la gestió dels recursos municipals per part del govern però no ha estat així. La gestió no tant sols ha estat dolenta sinó negligent. I suposo que ara aquest govern intentarà traspassar els efectes perversos de la seva incapacitat al conjunt de la població tot evitant assumir responsabilitats.

El grau d'incompetència d'aquests administradors municipals els incapacita per seguir al davant del govern municipal. La meva proposta, en acabar el ple, de crear una comissió de seguiment de la crisi integrada pels partits, entitats i persones -proposta no contestada- i batejada pel regidor Valls com a "gabinet de crisi" és una necessitat davant la greu situació que la suma d'una crisi mundial més una manca total de previsió de la nostra institució més propera ens ha portat.

Haurem de seguir els esdeveniments dia a dia. Hauria estat positiu que ens haguessin presentat el document elaborat per la Diputació però estic convençut que, si l'informe/ auditoria és objectiu, deixarà en evidència els nostres governants. Quina altra raó hi ha per no haver-ho presentat durant la sessió plenària?

Haurem d'estar amatents...

  177:161
JPP 01-10-2008 - 18:51:59
Re: La gesti financera municipal
Hola Pere,

Veig que la teva aportaci va dirigida a la meva persona i per tant et donar la meva opini al respecte.

No entenc el primer pargraf de la teva aportaci, on et disculpes per no haver seguit el fil, i al mateix temps parles de la crisi internacional, nacional i municipal. Si tenim en compte que durant aquest perode de temps, aproximadament dos mesos, has continuat fent aportacions al frum dels pobles, no puc evitar pensar que l nic detonant de la teva aportaci, es la celebraci del ple. De totes maneres soc del parer de que no cal demanar disculpes, ja que tothom es molt lliure d escriure quan ho cregui oport, i en el lloc que mes li agradi.

Et torno a demanar el que preguntava en la meva darrera aportaci a aquest fil. La teva aportaci representa la teva opini personal o representa a CiU ?. Crec que en un frum promogut per aquest partit poltic, i sent tu un dels que va ajudar a dissenyar la seva campanya electoral, es important diferenciar de qui es l opini. En cas de que noms sigui la teva, crec que en aquest frum promogut per CiU per connectar amb els vens, fa falta la seva opini.

Entrant ja en el tema de les finances, la teva petici de gabinet de crisi formada per entitats i partits politics, en definitiva fer fora l actual equip de govern, no resulta gens sorprenent, ja que es la que bens defensant des el dia segent de les eleccions, i per tant penso que poc aporta el debat. El que si aportaria coses al debat, es que diguessis que faries tu (o CiU ?), per resoldre el dficit, crec que aix si que donaria valor afegit al que hagi pogut aportar l informe/auditoria/ pla de la diputaci. Molt probablement ets la persona de Calldetenes que mes a analitzat els comptes del ajuntament, ja que l any passat fas formar part del grup que va presentar algunes allegacions.

L nic punt en el que estic d acord del teu escrit, es en que caldr seguir els esdeveniments dia a dia, veure que fa l equip de govern quan hagi estudiat la documentaci de la diputaci, i veure com encarrila el tema dels impostos, del refinanament del deute i de la reducci de despeses. Crec que es el que toca fer, a no ser que alg tingui alguna nova idea.

Si alg te inters en altres punts tractats en el ple, adjunto el link al bloc UnXicdeTot , on m he perms fer alguns comentaris al respectes
  179:177
Pere Vinyeta 05-10-2008 - 14:52:52
Re: La gesti financera municipal

Bon dia JPP,

Far referncia als pargrafs de la teva resposta.

1. Clar que la resposta anava adreada a tu... doncs era a la vegada resposta a una teva anterior de la qual penja. On s la sorpresa?

2. Les disculpes te les demano doncs anteriorment t'havia dit que et donava resposta en 24 hores.

3. No entenc la teva repetitiva pregunta quant a si parlo en nom propi o en representaci de CiU quan ni tant sols en soc afiliat. A la frase final d'aquest pargraf veig que em desqualifiques... doncs cap problema; no em llegeixis.

4. Aqu tergiverses les coses... d'on treus que demanar un gabinet de crisi sigui fer fora el govern? I quant a aportacions, en fas tu alguna? Et sembla que defensar constantment un govern que ha dut a la runa l'economia calldetenenca s una aportaci? I s, s cert; segurament soc dels qui ms ha vist la comptabilitat municipal i em pregunto, i tu l'has vist? Quan? I tu fas preguntes als plens? Quines? I segueixo preguntant, qu fas tu per Calldetenes? Em preguntes qu faria jo per resoldre el dficit... doncs mira, permetem una prvia, jo mai no hauria arribat a aquesta situaci financera amb els diners dels altres per si ara jo tingus la clau de les finances municipals, reduiria les actuals despeses fixes superiors a 6,300 mensuals pels arquitectes, optimitzaria les despeses de calefacci que pugen molts milers d'euros mensuals, deixaria de pagar factures astronmiques de mbils i fixos, no mantindria l'antic secretari en parallel amb l'actual i un llarg etctera.
Per tot aix no resoldria el dficit d'immediat i caldr -ja ho va anunciar l'alcalde en resposta al regidor Brachs- caldr, dic, vendre patrimoni municipal, endeutar-se per 20 anys impedint nous serveis durant anys i, el que s pitjor, augmentar els impostos un 10% en uns anys en els que l'administraci municipal hauria de donar suport als vens. Per qu no ha utilitzat aquest govern encapalat per en Jaume Mas durant 16 anys, SETZE!! les poques de bonana per crear un fons pels perodes de recessi? Aix ja ho vaig dir al final d'un ple fa 4 mesos... MALA GESTI!!

5. L'actual govern no te capacitat per estudiar cap mena de documentaci de la Diputaci. Ho ha demostrat sobradament portant Calldetenes a un punt d'asfxia econmica. Jo no confio que un govern que ha gestionat l'administraci municipal fins la runa en moments d'eufria sigui capa de gestionar la crisi. Tu ho veus factible? Vols seguint defensant all indefensable?

6. Aqu no entenc per qu ens convides a anar al teu bloc... s que hi fas alguna aportaci? Fas alguna visi crtica dels anuncis i comentaris dels regidors? s la visi ms descafenada d'un acte poltic que mai no he vist. Em recorda una entrevista que Canal Taronja ha fet fa poc al nostre alcalde i que ms que una entrevista sembla un anunci. Em pregunto si l'ajuntament ha hagut de pagar per que li facin una entrevista tant edulcorada.

Salutacions,
Pere

  180:179
JPP 05-10-2008 - 18:25:05
Re: La gesti financera municipal
Hola Pere.

No crec que t hagi d estranyar tant la meva pregunta repetitiva, sobre la representativitat de les opinions que surten en frum de CiU. Si estem en un frum promogut per CiU, i segons crec recordar tu vas dir que havies ajudat a dissenyar la seva estratgia electoral, em sembla lgic voler diferenciar si les respostes que es donen son teves o del grup municipal, sobretot quan en ocasions com ara, fas bandera de la teva independncia del esmentat grup.

Si dir que tothom es molt lliure d escriure quan ho cregui oport, i en el lloc que mes li agradi. , consideres que es desqualificar-te, et demano disculpes ja que no era l intenci. Crec que has estat excessivament susceptible.

Per mi resulta evident que en la teva opini, no coincidir al 100 % amb el que tu defenses, i no atacar permanentment al govern municipal, es defensar-lo. Res mes lluny de la realitat. Modestament crec que en diferents escrits del bloc, he estat crtic amb l equip de govern, encara que potser no en tots els que tu t hauria agradat que ho fos.

La meva aportaci sobre el ple del passat 29 de setembre, no pretn res mes que descriure com va anar per qui tingui la gentilesa de llegir-ho, i plantejar alguns dubtes que a mi s em van generar, un d ells aclarit molt correctament per en Marc Verdaguer, com podrs comprovar si llegeixes la seva aportaci. L altre dubte referent a la votaci en contra del tancament dels comptes del 2007, per mi una qesti purament tcnica, ha quedat per respondre.

Particularment prefereixo seguir fent aquest tipus d aportacions, procurant plantejar els dubtes que em puguin sorgir, i donant informaci quan crec que en disposo. No voldria pecar de susceptible, per em temo que la teva reacci al meu escrit sobre el ple, si que pretn desqualificar-me.

Estic totalment d acord en la necessitat d analitzar quines son les despeses que es poden reduir, i m alegra que algunes de les que cites, jo crec que per primera vegada en els frums, coincideixin amb les que he exposat en alguns dels escrits del bloc, la darrera d elles en el post del 6 d agost que va representar l inici del nostre debat en aquest fil.

El govern municipal actual, esta legitimat per unes eleccions cada vegada menys recents, i els mecanismes per desautoritzar-lo passen pels grups de l oposici i per les eleccions, i no per fer mes o menys preguntes i/o escarafalls en els plens. Aquesta es la ra per les que m interessa quina es l opini del grup municipal de CiU com a collectiu. Naturalment tamb m interessa l opini de PeM i de ERC, per pel que sembla son mes difcil d obtenir, al menys de manera pblica.

Salutacions cordials
  181:180
Marc Verdaguer 05-10-2008 - 19:23:37
Re: La gesti financera municipal

Benvolgut JPP,

Una resposta i un aclariment. El passat 29 de setembre els dos regidors de CiU i Independents de Calldetenes varem votar "abstenci" en el tancament de comptes del 2007 i no pas en contra com menciones en la teva intervenci.

Varem votar "abstenci", entre d'altres motius, perqu se'ns havia dit de paraula que el romanent de tresoreria milloraria positivament, quelcom que ha estat justament el contrari. En tot cas voldria afegir que no et vaig contestar en l'anterior aportaci al frum "unxicdetot" perqu interpretava que la teva resposta anava destinada a "Poble en Marxa", que hi va votar en contra, i no pas al nostre grup muncipal.

Al mateix temps aprofito per agrair-te la teva participaci en aquest frum i el treball que fas a "Unxicdetot". Tan deb hi hagus major participaci (sempre en positiu, naturalment) per part de la gent del nostre poble.

Salutacions cordials.

  182:181
Pere Vinyeta 05-10-2008 - 19:58:22
Re: La gesti financera municipal

Bona tarda JPP,

Noms puntualitzar que la frase que m'apliques "segons crec recordar tu vas dir que havies ajudat a dissenyar la seva estratgia electoral" la veig massa agosarada com per haver sortit de mi.

Com a molt jo podia haver dit que vaig participar-hi com un ms dels vint-i-escaig membres de CiU i Independents de Calldetenes que ens varem reunir vries vegades abans dels comicis.

Noms pretenia clarificar-ho.

Salutacions,
Pere

  183:181
JPP 05-10-2008 - 20:15:31
Re: La gesti financera municipal
Hola Marc,

Tens tota la ra. Tot i que vaig ser curs en la primera part del meu comentari al dir que noms ERC va votar a favor , en la segona part s en dedueix el que tu dius, tot i que no era aquesta la meva intenci.

El meu comentari anava destinat a que s expliques perqu no es va aprovar la liquidaci del pressupost 2007. Per mi la votaci era un tema totalment tcnic, al no haver-hi allegacions. En els pressupostos ja quedava confirmat el desviament pressupostari i l incompliment del mateix, i en el acta del ple cada regidor podia fer constar el que cregus oport, per tant no vaig veure l utilitat de retardar mes la seva aprovaci.

Gracies pel teu darrer comentari. Encara que em pugui equivocar moltes vegades, no dubtis de la voluntat constructiva de les meves aportacions.

Salutacions cordials
  185:183
Pep 05-10-2008 - 20:27:47
Re: La gesti financera municipal

bona tarda,


crec que tinc varies aporatacions per fer, pero el que no puc asumir en aquest moment, es que, les nostres paraules en el ple passat no s´entenguesin, vaig enumerar moltes coses mal fetes, en el nostre forum apereixen moltes coses que denuciem, i sembla que no s´entenen, sr. jpp, estaria voste disposat a demanar la dimissio del sr.alcalde jaume mas s´hi aquest enganyes publicament als calldetenecs? moltes gracies per les seves aportacions.

  186:185
Pep 12-10-2008 - 22:00:27
Re: La gesti financera municipal
bona nit.
tot i demanar fins a quatre vegades per ple una auditoria, primer externa cosa que lalcalde va rebatre dient que prefiria gastar aquests diner per calldetenes, i no en una auditora externa, segur que un cop vist el desgavell te rao , pero es que tampoc a complert la seva paraula, ja que a presentat un pla de sanajament fet per la diputacio, pero no una auditoria per aquesta adminstracio tal com va dir en la sesio del 26 de mar a la comissio de comptes...
VOLEM UNA AUDITORIA PER SABER ON SOM-
no vull mes mentides,
srs. regidors derc. calldetenes, els demano que publicament diguin que la situacio economica del nostre consistori es viable a hores dara, que expliquin un per un la situacio actual, i a mes les solucions a curt termini, ja que pagar el desgavell actual a 20 anys no sembla la millor actuacio, si els srs. regidors de erc. calldetenes, no aporteu cap solucio al problema entenc que esteu a les mans del vostre lider, per tant sereu complices daquest desgavell, per cert, potser tots en tireu un tros a lolla, alla la vostra consciencia...


  187:186
Pere Vinyeta 12-10-2008 - 23:22:57
Re: La gesti financera municipal

Bona nit Pep,

Recordo perfectament el ple on l'alcalde va dir all que "preferia gastar en coses per Calldetenes el cost d'una auditoria"... realment va ser una resposta molt enginyosa per un alcalde que ha dut les finances calldetenenques a un punt de colapse amb greu perjudici per la poblaci.

Va faltar a la veritat al assegurar que all que feia la Diputaci era una auditoria quan realment s un Pla de Sanejament. Tant la fugida d'estudi anterior com la falsedat d'assegurar en sessi plenria que el que s'estava fent era una auditora no fa ms que generar dubtes quant a la seva voluntat de transparncia.

Ara caldr hipotecar Calldetenes per vint anys, haver de vendre actius municipals i augmentar els impostos en forma encarnissada per superar una gesti pssima quan el que necessitarem els calldetenencs durant aquests mesos o anys de greu recessi ser recolzament.

Al meu parer, a l'alcalde Mas noms li queda una sortida digna: dur a terme la tan reclamada auditoria, refer el Pla de Sanejament sense "suposar bondat" (sic) als comptes previs, convocar tots els regidors per demanar la seva complicitat en un pla estricte d'austeritat, posar en coneixement del poble tota la veritat de la situaci i establir un govern de concentraci.

Un govern com aquest, segur que tindra una gran majora de la poblaci disposada a donar-hi suport incondicional. Jo mateix, aix ho faria.

  188:187
JPP 13-10-2008 - 12:16:59
Re: La gesti financera municipal
Resposta a J.M. Brachs

Em sorprn que com a nica resposta a les meves preguntes referides a la teva tasca com a regidor, rebi una pregunta que no tinc cap inconvenient en contestar-te fins all on em sigui possible. Em sorprn que sent tu el regidor em facis preguntes a mi, un ve sense cap responsabilitat municipal, que participa en el vostre frum, fen cas del que deia en Marc Verdaguer El nostre comproms s treballar per a la transparncia, per la mxima transferncia possible de la informaci i posar a disponibilitat de tots la informaci municipal.. Sens dubte es aquesta manera de fer dels molts politics de tots nivells i grups, (el donar informaci noms de boquilla), el que fa certa la frase de l Antoni Bassas que vas comentar de que en aquest pas la democrcia es justeta.

Et faria mes preguntes, com per exemple que vareu fer el 2003 quan el Romanent de caixa va saltar de cop per sobre dels -400.000 , segons l esquema presentat per en Pere, o al 2005 quan es va acostar als -600.000 per em temo que ser intil, vista la resposta a les preguntes anteriors. Que consti que t ho preguntaria sense voler-te passar la responsabilitat de res. Pel bo i pel dolent la responsabilitat del que ha passat i s ha fet a Calldetenes es del partit majoritari, per si que m agradaria coneixa les aportacions de CiU, ja que fins a les eleccions del 2007 no en tinc informaci.

Responent al que em preguntaves, jo soc de l opini que els mandats son per complir-los, i mes si s obt una majoria absoluta que dona garantia de govern. No se que en pensars tu. Penso que els vens varem escollir una colla de representants, no perqu ens convoqueu per demanar dimissions i crear-nos problemes, sin perqu ens els solucioneu. Per tant, si creieu que teniu que fer fora en Jaume Mas per alguna ra, fet que crec que ja es va demanar pocs dies desprs de les eleccions, busqueu els camins legals per fer-ho. Si arriba el cas, no et preocupis que actuar segons la meva consciencia, tan si es en perode electoral, com si pel que sigui s anticipa. Espero que fins que arribi aquest moment, no et spiga greu que segueixi donant la meva opini, i fent preguntes sobre el que desconec.

M uneixo a la teva petici de que l equip de govern expliqui obertament la situaci, i demano que ho faci en forma de proposta, i la resta de grups que facin la critica que calgui, i totes les aportacions de millora possible, tal com vaig comentar en alguna aportaci anterior.
  189:188
Slvia 14-10-2008 - 00:56:49
Re: La gesti financera municipal
T mrit, per no dir una altra cosa, que demanis a CiU que va fer al 2003 amb els nmeros negatius, perqu no ho demanes als que tenen la paella pel mnec que sn els que realment poden fer alguna cosa? El que devien fer segur s maquillar-ho per a guanyar les eleccions, que d'aix en saben molt. s que sempre fiques el dit a l'ull als mateixos.


  191:189
Pere Vinyeta 14-10-2008 - 02:14:26
Re: La gesti financera municipal

Benvolguda Silvia,

En primer lloc, donar-te la benvinguda a aquest fòrum i confiar en que hi segueixis participant regularment.

Només volía dir-te que coincideixo amb tu quant al sorprenent fet de que en JPP demani explicacions a un regidor de la oposició respecte del romanent negatiu de tresoreria quan, semblaria més adient, demanar-ho als del govern. El que passa -i potser tu no saps, Silvia- és que els del govern son "els seus".

Suposo que la situació de la economía municipal, destapada per la Diputació que ha intervingut l'ajuntament, i que s'ha fet palesa mitjançant aquest document (22 Mb) juntament amb les maniobres explicitades a la convocatòria del ple del proper dijous dia 16 faran que cada dia els arguments dels "incondicionals" quedin més en entredit.

Salutacions,
Pere

  194:191
JPP 14-10-2008 - 17:48:57
Re: La gesti financera municipal
Hola Silvia,

Encara que segons en Pere Vinyeta jo sigui dels altres, qualificatiu que es poc encertat si el que es tracta es de debatre sobre temes municipals, jo tamb et dono la benvinguda al frum.

Crec que en el meu escrit queda clar de que la responsabilitat de l actual situaci del ajuntament, es dels que tu en dius els que tenen la paella pel mnec. Jo no demano al regidor J.M. Brachs, sobre el romanent negatiu com malintencionadament diu en Pere, sin si varen fer alguna cosa quan el 2003 es va iniciar el procs. Els nmeros del 2003 es van aprovar en ple i es van presentar a la Sindicatura de Comptes, a partir d aquell any ja no es va seguir el mateix criteri, i tot i que es van aprovar en ple i per tant eren coneguts pels regidors, ja no es varen presentar regularment a la Sindicatura en el termini marcat per la llei. Aquest fet l he criticat i he demanat en diferents ocasions en el bloc UnXicdeTot que l equip de govern s ajusts a la llei, al igual que he criticat en pblic en el bloc i en privat quan ho he cregut convenient, que no es publiquin les convocatries dels plens i de les actes en temps i forma, l escassa informaci prvia a les reunions del POUM i la limitaci d horaris per accedir a la mateixa, les mancances de la web municipal, que l ajuntament no s ajusti a la llei en la presentaci dels comptes municipals, la poca implicaci en el controls dels vessaments dels purins, alguns desperfectes als carrers, els primers nmeros de la revista municipal, l' nic numero del butlleti de ERC, i molt probablement altres temes que em deixo, per que si dones una ullada al bloc els podrs trobar, potser el que m ha faltat es fer mes escarafalls per cridar la teva atenci. Per tant crec que tinc arguments mes que suficients, per qualificar d injusta la teva afirmaci.

Jo et preguntaria amb un nim totalment constructiu, si creus correcte preguntar a un regidor, tant si es de l equip de govern com no, per la tasca que esta desenvolupant, sobretot quan es ell qui afirma que ha fet les coses b sense dir quines ha fet. Jo penso que si, mentre que pel que sembla tu deus pensar que no, i mentre altres creuen que el frum serveix per tirar-se floretes i explicar lo bons que son, com pots comprovar en algunes aportacions que si fan. Creus que es aquest el cam per un debat constructiu ?. En el mateix escrit ja comenta els meus dubtes de si tenia que fer-ho o no, perqu ja em temia aquesta reacci. Em servir d' experiencia.

Amb en Marc Verdaguer hem debatut en aquest frum i en el bloc UnXicdeTot, diferents punts de vista, i en molts casos crec que hem aproximat posicions, sense que fossin necessries desqualificacions, i si ganes de debatre sobre els temes municipals, al menys aquesta es la percepci que jo en tinc, i tan de b en Marc pensi el mateix. Hem parlat de presentar mocions (la de les bosses de plstic es un cas entre d altres) , de la hipottica planta de tractament de purins, de la web necessria per l ajuntament, d estalvi energtic, de fomentar el debat etc. Personalment crec que aquest es el cam. M' agradara saber que en penses tu.

Si tinc mes discrepncies amb CiU, es pel fet de que son els nics que han obert als vens la possibilitat d un debat pblic, tant participant en el bloc UnXicdeTot com en aquest frum, la resta de grups queda clar que no estan en aquesta lnia, tot i que algun grup en va fer bandera en el seu programa electoral i/o en els seus butlletins. Aquesta ja es la tercera i ltima vegada que els felicito per aix.

Per mi es evident que el senyor Pere Vinyeta amb el qualificatiu dels seus en l' escrit que avala la teva aportaci, a part de estar equivocat, el que busca en lloc de debat es alinear la gent en contra del equip de govern, la seva afirmaci em fa pensar que el debat el preocupa poc. Cal carregar contra l equip de govern a qualsevol preu, si ho fem som aplaudits, sin som dels seus ("dels altres").

Salutacions cordials
  196:194
Pere Vinyeta 05-01-2009 - 17:21:00
Re: La gesti financera municipal

Per la seva gravetat, volia comentar el punt 7 de l'ordre del dia del darrer ple municipal de 29 de desembre tot seguint i ampliant comentaris del que s'autoanomena "objectivitat" així com la resposta que li dona en JPP via el seu enllaç extern (veure fòrum pobles).

Aquest punt de l'ordre del dia era "Donar compte de les notes de reparament de la intervenció municipal" i era inclòs a aquella sessió plenària per iniciativa de la Intervenció Municipal on la Interventora i la Secretària coincideixen en la mateixa persona. Cal, però, diferenciar la seva actuació com a interventora dels comptes municipals de la seva com a secretària de l'Ajuntament.

La pregunta ara seria "què son les notes de reparament"? Doncs les notes de reparament son les objeccions als comptes que fa la intervenció municipal. Dit d'altra manera, la interventora ha de donar fè que els comptes compleixen els requisits legals i, en cas contrari, ha de denunciar-ho a un ple municipal. No fer-ho seria incomplir la seva funció d'intervenció amb conseqüències, fins i tot, penals. Per tant és una acció de reprovació (entenguis "reprovació" com antònim de "aprovació") que lliura de responsabilitats l'ens o persona interventora. (Art 213 de la Llei d'Hisendes Locals).

Fins aquí queda clar que els comptes municipals tenien algun defecte que va obligar la Interventora a fer-ho públic. És de suposar que abans d'arribar a aquest extrem es varen intentar corregir els defectes i que fou impossible doncs si hagués estat possible, simplement s'hauria fet per tal d'evitar l'acte de reparament. No se'ns ha d'escapar que un acte de reparament o reprovació de comptes públics és una circumstància greu i excepcional.

Ara, la pregunta és, "quina o quines han estat les reprovacions de la intervenció als comptes municipals?". La informació de la Secretària durant el ple no fou suficientment clara, cosa que venia agreujada per la manca de documentació prèvia per part dels regidors (la Llei estableix que els regidors han de tenir la documentació un mínim de tres dies abans dels plens). És a dir, aquest punt de l'ordre del dia no garantia l'anàlisi previ dels regidors i, per tant, no garantia un vot amb els requisits legals de "elements de judici objectius".

La secretària va esmentar que la seva reprovació fou per tres grups de factures, un de uns 69.000 €, un altre de 11,426 € i un últim de 903 €. És a dir, un total d'uns 81.000 € en factures no consignades dins del pressupost municipal i sense partides excedents on encabir-hi llurs imports. En paraules senzilles, el govern municipal va comprar molt pel damunt del que el pressupost per l'any 2008 l'havia autoritzat. A la pregunta del regidor Pradell (PeM) quan a que això era "un desgavell dels comptes municipals" la secretària hi va assentir.

Una pregunta que fou feta també per un regidor d'oposició -crec que en mateix Pradell- a l'alcalde en el sentit de si el pressupost per l'any 2009 s'havia d'aprovar dins de l'exercici 2008 (recordem que durant el ple érem a data 29 de desembre 2008) l'alcalde va contestar que no era preceptiu i pot ser aprovat durant l'any següent -l'any 2009- tot prorrogant el pressupost del 2008. Sembla, però, que el nostre alcalde desconeix l'article 150/2 de la Llei 39/88 que diu "L'aprovació definitiva del Pressupost General pel Ple de la Corporació haurà de realitzar-se abans del dia 31 de desembre de l'any anterior al de l'exercici on s'hagi d'aplicar". La realitat és que la raó de no poder aprovar el pressupost del 2009 dins del 2008 ha estat precisament aquesta reprovació.

En resum i des del meu punt de vista, tenim un govern que durant els darrers anys ha dut una gestió econòmica absolutament descuidada i perversa, que es varen negar a donar informació comptable als partits opositors abans de les darreres eleccions, que varen mentir al seu propi programa electoral quant al deute municipal, que han deixat curt el Pla de Sanejament Financer de la Diputació (Dip) donades les noves irregularitats ara detectades, que ja han exhaurit el límit d'endeutament, que ens impossibiliten l'obtenció de subvencions inferiors al 100% de la inversió (Dip), que poden haver de reduir-se els serveis a Calldetenes per manca de recursos (Dip), que la tant repetida indemnització de Sant Julià queda en res (Dip), que endeuten el nostre municipi durant els propers 20 anys, que apugen els impostos més d'un 10% per damunt de l'IPC previst en moments en que els calldetenencs precisament necessitem ajut, i un llarg etcètera.

La meva pregunta és, amb uns gestors dels recursos dels calldetenencs tant despreocupada, poc rigorosa i tendenciosa hem de redreçar la situació límit on ells mateixos ens han posat? Els autors de la desfeta que no han dubtat en amagar xifres i, fins i tot, en mentir, son els que reconduiran la situació? Si aquests pseudo-governants no han sabut gestionar la economia municipal en moments de creixement econòmic, com sabran gestionar un Pla de Sanejament Financer en època de greu crisi mundial? La resposta és NO i la única possibilitat és un canvi de govern. I qui no estigui d'acord amb la meva darrera frase, que em digui quina altra alternativa hi veu.

Només acabar dient que durant el torn de preguntes dels assistents al ple ordinari de 31 de març passat, vaig desplegar una gràfica on es veia la lamentable evolució negativa del romanent de tresoreria del nostre ajuntament des de l'any 2002 fins a assolir els -860.000 el 2007. Vaig acusar l'executiu municipal de mala gestió entre "bufades" de l'alcalde i de la regidora d'hisenda. Crec que em vaig quedar curt. Un auditoría externa, com demanava el regidor Brachs a la darrera sessió plenària, és imprescindible si volem saber on som.

  202:159
Grup Municipal de PDeCAT de Calldetenes